ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЕДУ З ГРЕЧКИ З РІЗНИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Людмила ЛАЗАРЄВА ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна

Ключові слова:

мед з гречки, показники якості, масова частка води, активність діастази.

Анотація

Подано результати досліджень основних показників якості меду з гречки на відповідність до національних стандартів. Проаналізовано 177 зразків меду з гречки, відібраного з різних регіонів України. Установлено, що показники його якості відповідають меду вищого ґатунку, крім значення масової частки води. За показником вмісту масової частки води мед з гречки відповідає меду першого ґатунку.
Показано, що середнє значення показника масової частки відновлювальних цукрів коливалося в межах 92,5 ± 0,8 – 95,8 ± 5,2%; масової частки сахарози – від 2,8 ± 0,3 до 3,7 ± 0,1%. Доведено, що найвищий показник діастазного числа мав мед з гречки із Західного регіону (середнє значення становило 44,4 ± 2,2 од. Готе).

Посилання

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

Арнаута О. В., Томчук В. А., Бернатович О. В. Особливості нормативного забезпечення якості та безпечності бджолиного меду в Україні і ЄС на етапах його виробництва та реалізації. Науковий вісник ЛНАУ : ветеринарні науки. 2013. № 53. С. 5–7.

Меды монофлорные. Технические условия. ГОСТ Р 52451-2005 [Действующий с 2007-12-01]. Москва : Стандартинформ, 2007. 8 с.

Мед натуральний. Технічні умови. ДСТУ 4497:2005 [Чинний з 2005-12-28]. Київ : Держспоживстандарт України, 2007. 22 с.

Мазур Т. Константні методи математичної обробки кількісних показників. Ветеринарна медицина України. 1997. № 9. С. 35–37.

Серж В. На мёд всякий льнёт. Алеф. 2005. № 948. С. 33–34.

Тихонов А. И., Тихонова С. А., Ярных Т. А. и др. / под ред. Тихонова А. И. Мед натуральный в медицине и фармации : монография. Харьков. Оригинал, 2010. 263 с. SBN 978-966-649-067-7.

Физические свойства мёда. URL: http://www.novostioede.ru/.

Чепурной И. П. Определение натуральности меда. Пчеловодство. 1982. № 10. С. 28–29.

Эколастер. Что такое органический мёд и органическое пчеловодство. URL: http://ecocluster.ru/.

Aumeeruddy M. Z., Aumeeruddy-Elalfi Z., Neetoo H., Zengin G., Blom van Staden A., Fibrich B., Mahomoodally F. Pharmacological activities, chemical profile and physicochemical properties of raw and commercial honey. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 2019. V. 18. doi.org/10.1016/j.bcab.2019.01.043.

Badolato M. M., Badolato M., Carullo G., Cione E., Aiello F., Caroleo M. C. From the hive: Honey, a novel weapon against cancer. European Journal of Medicinal Chemistry. 2017. № 142. P. 290–299. doi.org/10.1016/j.ejmech.2017.07.064.

El Sohaimy S. A. S., Masry H. D., Shehata M. G. Physicochemical characteristics of honey from different origins. Annals of Agricultural Sciences. 2015. № 60. P. 279–287. doi.org/10.1016/j.aoas.2015.10.015.

Hossen Md. S., Yousuf Ali. Md., Jahurul M. H. A., Abdel-Daim M. M., Gan S. H., Khalil Md. I. Beneficial roles of honey polyphenols against some human degenerative diseases : A review. Pharmacological Reports. 2017. № 69. P. 1194–1205. doi.org/10.1016/j.pharep.2017.07.002.

Khan S. U., Anjum S. I., Rahman K., Ansari M. J., Khan W. U., Kamal S., Khattak, Muhammad A., Khan H. U. 2018. Honey: Single food stuff comprises many drugs. Saudi Journal of Biological Sciences. № 25. P. 320–325. doi.org/10.1016/j.sjbs.2017.08.004.

Lysenko H. L., Fediaiev V. A., Leppa A. L. Otsinka yakosti medu naturalnoho, vyroblenoho v riznykh rehionakh Ukrainy. Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny. 2012. № 23. P. 149–154.

Meo S. A., Al-Asiri S. A., Mahesar A. L., Ansari M. J. Role of honey in modern medicine. Saudi Journal of Biological Sciences. 2017. № 24. P. 975–978. doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.12.010.

Ramsay E. I., Rao S., Madathil L., Hegde S. K., Baliga-Rao M. P., George T., Baliga M. S. Honey in oral health and care: A mini review. Journal of Oral Biosciences. 2019. № 61. P. 32–36. URL: https://www.unboundmedicine.com/.

Seraglio S. K. T., Silva B., Bergamo G., Brugnerotto P., Gonzaga L. V., Fett R., Costa A. C. O. An overview of physicochemical characteristics and health-promoting properties of honeydew honey. Food Research International. 2019. № 119. P. 44–66. doi.org/10.1016/j.foodres.2019.01.028.

REFERENCES

Arnauta, O. V. Tomchuk, V. A., & Bernatovich, O. V. (2013). Osoblivosti normativnogo zabezpechennya yakosti ta bezpechnosti bdzholinogo medu v Ukrayini i YeS na etapah jogo virobnictva ta realizaciyi [The features of regulatory quality assurance and safety of bee honey in Ukraine and the EU at the stages of its production and sale]. Naukovij visnik LNAU: veterinarni nauki, 53, 5–7 [in Ukrainian].

Chepurnoj, I. P. (1982). Opredelenie naturalnosti meda [The determination of the naturalness of honey]. Pchelovodstvo, 10, 28–29 [in Pussian].

Ekoclaster. Chto takoe organicheskij myod i organicheskoe pchelovodstvo [What is organic honey and organic beekeeping]. Retrieved from http://ecocluster.ru/ [in Pussian].

Fizicheskie svojstva myoda [Physical properties of honey]. Retrieved from http://www.novostioede.ru/ [in Pussian].

Serzh, V. (2005). Na med vsyakiy lnet [Everyone clings to honey]. Alef, 948, 33 [in Pussian].

Mazur, T. (1997). Konstantni metodi matematichnoyi obrobki kilkisnih pokaznikiv [The constant methods of mathematical processing of quantitative indicators]. Veterinarna medicina Ukrayini, 9, 35–37 [in Ukrainian].

Med naturalnij. Tehnichni umovi [Natural honey. Specification]. (2007). DSTU 4497:2005 from 2005-12-28. Kyiv: Derzhspozhivstandart Ukrayini [in Ukrainian].

Medy monoflornye. Tehnicheskie usloviya [Monofloric honeys. Specifications]. (2007). GOST R 52451-2005 from 2007-12-01. Moskva: Standartinform [in Pussian].

Tihonov, A. I., Tikhonova, S. A. …& Yarnykh, T. A. (2010). Med naturalnyj v medicine i farmacii [Natural honey in medicine and pharmacy]. Kharkiv: Original. ISBN 978-966-649-067-7 [in Ukrainian].

Aumeeruddy, M. Z., Aumeeruddy-Elalfi, Z., Neetoo, H., Zengin, G., Blom, van Staden, A., Fibrich, B., & Mahomoodally, F. (2019). Pharmacological activities, chemical profile and physicochemical properties of raw and commercial honey. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, № 18. doi.org/10.1016/j.bcab.2019.01.043 [in English].

Badolato, M., Carullo, G., Cione, E., Aiello, F., & Caroleo, M. C. (2017). From the hive: Honey, a novel weapon against cancer. European Journal of Medicinal Chemistry. № 142. P. 290–299. doi.org/10.1016/j.ejmech.2017.07.064 [in English].

El Sohaimy, S. A. S., Masry, H. D., & Shehata, M. G. (2015). Physicochemical characteristics of honey from different origins. Annals of Agricultural Sciences, 60, 279–287. doi.org/10.1016/j.aoas.2015.10.015 [in English].

Hossen, Md. S., Yousuf, Ali. Md., Jahurul, M. H. A., Abdel-Daim, M. M., Gan, S. H., & Khalil, Md. I. (2017). Beneficial roles of honey polyphenols against some human degenerative diseases: A review. Pharmacological Reports, 69, 1194–1205. doi.org/10.1016/j.pharep.2017.07.002 [in English].

Khan, S. U., Anjum, S. I., Rahman, K., Ansari, M. J., Khan, W. U., Kamal, S., Khattak, Muhammad, A., & Khan, H. U. (2018). Honey: Single food stuff comprises many drugs. Saudi Journal of Biological Sciences, 25, 320–325. doi.org/10.1016/j.sjbs.2017.08.004 [in English].

Lysenko, H. L., Fediaiev, V. A., & Leppa, A. L. (2012). Otsinka yakosti medu naturalnoho, vyroblenoho v riznykh rehionakh Ukrainy [The assessment of the quality of natural honey produced in different regions of Ukraine]. Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny, 23, 149–154 [in English].

Meo, S. A., Al-Asiri, S. A., Mahesar, A. L., & Ansari, M. J. (2017). Role of honey in modern medicine. Saudi Journal of Biological Sciences, 24, 975–978. doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.12.010 [in English].

Ramsay, E. I., Rao, S., Madathil, L., Hegde, S. K., Baliga-Rao, M. P., George, T., & Baliga, M. S. (2019). Honey in oral health and care: A mini review. Journal of Oral Biosciences, 61, 32–36. Retrieved from: https://www.unboundmedicine.com/ [in English].

Seraglio, S. K. T., Silva, B., Bergamo, G., Brugnerotto, P., Gonzaga, L. V., Fett, R., & Costa, A. C. O. (2019). An overview of physicochemical characteristics and health-promoting properties of honeydew honey. Food Research International, 119, 44–66. doi.org/10.1016/j.foodres.2019.01.028 [in English].

Опубліковано

2020-08-14

Як цитувати

ЛАЗАРЄВА, Л. (2020). ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЕДУ З ГРЕЧКИ З РІЗНИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ. НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЖУРНАЛ "БДЖІЛЬНИЦТВО УКРАЇНИ", 1(4). вилучено із https://journalbeekeeping.com.ua/index.php/1_4/article/view/15