УСТАНОВЛЕННЯ ВПЛИВУ КІЛЬКІСНОГО РІВНЯ НАДХОДЖЕННЯ ПИЛКУ НА РОЗВИТОК БДЖОЛИНИХ СІМЕЙ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МЕДОЗБОРУ

Автор(и)

  • Олеся ЛИТВИНЕНКО ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна
  • Олександр МІЩЕНКО ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна
  • Крістін АФАРА ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна
  • Д. КРИВОРУЧКО Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2020.5.07

Ключові слова:

медоносні бджоли, бджолиний розплід, стільники, білковий корм, пилок, бджолине обніжжя, медозбір, збиральна активність бджіл.

Анотація

Відомо, що від кількості нектару і пилку залежить життєдіяльність бджіл, підвищується яйцекладка у бджолиних маток. Мета наших досліджень полягала у встановленні впливу кількісного рівня надходження білкового корму на розвиток бджолиних сімей. За результатами дослідження доведено, що показники активності збору бджолами обніжжя знаходяться в прямій залежності від кількості розплоду, а саме: чим більша кількість розплоду вирощується у бджолиних сім’ях в той чи інший період, тим більший принос обніжжя. Із збільшенням кількості розплоду зменшуються запаси перги і бджоли збільшували збиральну активність.

Посилання

Броварський В. Д., Величко С. М., Бріндза Я. Штучний стільник для виробництва перги. Патент на корисну модель № u 2011 15417. 2011. 6 с.

Броварський В. Д., Колесник А. Й., Величко С. М. та ін. Вплив висушування на якість перги. Вісник ЖНАЕУ. 2014. № 2 (44). Т. 3. С. 205–209.

Пшеславський А. Перга. Дім, сад, город. Бібліотека «Пасіка». 2010. № 4. 80 с.

Brodschneider R., Crailsheim K. Nutrition and health in honey bees. Apidologie. 2010. 41 (3), Р. 278–294. doi:10.1051/apido/2010012.

Campana B. J., Moeller F. E. Honey bees: Preference for and nutritive value of pollen from five plant sources. Journal of Economic Entomology. 1977.70 (1). Р. 39–41. doi:10.1093/jee/70.1.39.

Liolios V., Tananaki C., Dimou M. and other. Ranking pollen from bee plants according to their protein contribution to honey bees. Journal of Apicultural Research. 2015. 54, P. 582–592. doi.org/10.1080/00218839.2016.1173353.

Nicolson S. W. Bee food: The chemistry and nutritional value of nectar, pollen and mixtures of the two: Review article. African Zoology. 2011. 46 (2), P. 197–204. doi:10.3377/004.046.0201.

Опубліковано

2020-12-27

Як цитувати

ЛИТВИНЕНКО, О., МІЩЕНКО, О., АФАРА, К., & КРИВОРУЧКО, Д. (2020). УСТАНОВЛЕННЯ ВПЛИВУ КІЛЬКІСНОГО РІВНЯ НАДХОДЖЕННЯ ПИЛКУ НА РОЗВИТОК БДЖОЛИНИХ СІМЕЙ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ МЕДОЗБОРУ. НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЖУРНАЛ "БДЖІЛЬНИЦТВО УКРАЇНИ", 1(5). https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2020.5.07