КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ СТВОРЕННЯ АПІФІТОКОМПОЗИЦІЙ

Автор(и)

  • Г. І. ДАВИДОВА ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна
  • С. М. ГОЦЬКА ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна.
  • ПОСТОЄНКО Володимир Олексійович, д-р с.-г. наук, професор ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна.
  • АКИМЕНКО Л. І., канд. біол. наук ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна.
  • ЛАЗАРЄВА Л. М., канд. с.-г. наук ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна.

DOI:

https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2021.7.01

Анотація

Показано результати дослідження меду, прополісу, різних анатомічних відділів тілець бджіл та екстракту з них, ехінацеї як складових харчових продуктів  дієтичних добавок – апіфітокомпозицій. Установлено, що при оцінюванні якості за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками досліджувані зразки відповідають вимогам нормативної документації.  Доведено, що УФ-спектри можуть слугувати для експресного кількісного оцінювання витяжок з ехінацеї, необхідного  для дотримання стандартних умов при виготовленні апіфітокомпозицій із цієї рослини. 

     Ключові слова: дієтична добавка - апіфітокомпозиція, продукти бджільництва, лікарські рослини.

Посилання

Берикашвили З.Н., Боер И.В. Антибактериальная активность экстрактов пчелиного подмора. Вестник КрасГАУ. 2009. №3. С.197–199.

Будникова Н.В., Митрофанов Д. В. Динамика состава и свойств трутневого расплода на разных стадиях развития. Сборник научных трудов Краснодарского научного центра по зоотехнии и ветеринарии. 2021. Т. 10. № 1. С. 248–251. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/dinamika-sostava-i-svoystv-trutnevogo-rasploda-na-raznyh-stadiyah-razvitiya (дата звернення: 04.12.2021).

Бурмистрова Л. А. и др. Содержание соединений и компонентов в теле медоносных пчел Пчеловодство. 2017. № 10. C. 55–58.

Глущенко Л. Перспективи використання лікарських рослин у функціональному харчуванні. Вісник Львівського університету. Серія біологічна. 2016. Вип. 73. С. 437. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_119.

Давидова Г.І., Захарія А.В., Гоцька С.М. Дієтичні добавки-апіфітокомпозиції – оздоровчі продукти. Сучасні досягнення та перспективи розвитку апітерапії в Україні : матеріали Всеукраїнської наук.-практ. конф. з міжнар. участю (Харків, 25 січня 2020 р.) / за ред. акад. УАН О.С.Шпичака. Харків : «Оригінал», 2020. с. 82–84.

Державна фармакопея України / Держ. служба України з лікар. засобів, "Укр. наук. фарм. центр якості лікарських засобів". – 1-е вид. – Харків : Укр. наук. фарм. центр якості лікар. засобів, 2011. 538 c.

Дубцова Е. А. Состав, биологические свойства меда, пыльцы и маточного молочка и возможность их применения в лечебном питании. Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. 2009. №3. С. 36–41. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/sostav-biologicheskie-svoystva-meda-pyltsy-i-matochnogo-molochka-i-vozmozhnost-ih-primeneniya-v-lechebnom-pitanii (дата звернення: 04.12.2021).

Кароматов И. Д. Трутневый расплод как лечебное средство (обзор литературы) Биология и интегративная медицина. 2020. №4 (44). С. 85–101.URL : https://cyberleninka.ru/article/n/trutnevyy-rasplod-kak-lechebnoe-sredstvo-obzor-literatury (дата обращения: 04.12.2021).

Кашина Г.В., Шелепов В.Г., Фефелова И.А. Биологические активные вещества из пчелиного подмора. Пчеловодство. 2014. № 8. С. 58–59.

Кожура И.М., Мусялковская А.А., Максютина Н.П. и др. Оценка биологической активности корней эхинацеи пурпурной и апифитопищевые добавки с их использованием. Актуальные проблемы инноваций с нетрадиционными растительными ресурсами и создание функциональных продуктов.1-я Росс.научно-практ.конф., 18–19 июня 2001 г., Москва, 2001. С. 233–235.

Кожура І.М., Мусялковська А.О., Давидова Г.І., Гоцька С.М. УФ-спектральна характеристика ехінацеї пурпурової третього року вегетації. Бджільництво. Міжвід.темат.наук.зб., 2002. Вип.24. С. 88–93.

Куркин В. А., Акушская А. С., Авдеева Е. В., Вельмяйкина Е. И., Даева Е. Д., Каденцев В. И. Флавоноиды травы эхинацеи пурпурной. Химия растительного сырья. 2010. №4. С. 87–89. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/flavonoidy-travy-ehinatsei-purpurnoy (дата обращения: 04.12.2021).

Лікарські рослини : енциклопедичний довідник / відп. ред. А. М. Гродзінський. Київ : «Українська Енциклопедія» імені М. П. Бажана; Український виробничо-комерційний центр «Олімп», 1992. 544 с.

Мiкробiологiя харчових продуктiв та кормiв для тварин. Горизонтальний метод виявлення та пiдрахування Listeria monocytogenes. Частина 1. Метод виявлення : ДСТУ ISO 11 290- 1:2003 [Чинний з 01.10.2004]. Ки'iв: Держспоживстандарт України, 2004. 22 с.

Мiкробiологiя харчових продуктiв i кормiв для тварин. Горизонтальний метод визначення кiлькостi ймовiрно Bacillus cereus. Технiка пiдрахунку за температури 30 °С : ДСТУ ISO 7932 :2007 [Чинний з 01.01.2009]. Київ : Державний комiтет України з питань технiчного регулювання та споживчої полiтики, 2009.

Мiкробiологiя харчових продуктiв i кормiв для тварин. Горизонтальний метод виявлення Salmonella : ДСТУ EN 12824 : 2004 [Чинний з 01.07.2005]. Київ : Держспоживстандарт України, 2004. 24 с.

Мед i продукти бджiльництва. Готування проб i розведень для мiкробiологiчного дослiджування : ДСТУ 8684:2016 [Чинний з 2017-10-01] Київ : Держспоживстандарт України, 2017. 13 с.

Мед натуральний. Технічні умови: ДСТУ 4497:2005. Увед. вперше ; чинний від 2005-12-28. Київ : Держспоживстандарт України, 2007. ІII, 8. 22 с., включ. обкл. : табл. ; 29 см. – (Нац. стандарт України).

Мирось В.В., Ковтун С.Б. Практикум з бджільництва. Харків. 2014 C. 159.

Немцев С. В., Зуева О. Ю., Хисматуллин Р. Г. [и др.]. Хитозан из подмора – новый продукт пчёл. Пчеловодство. 2001. № 5. С. 50–51.

Постоєнко В.О. Наукові основи біотехнології та використання апіфітопрепаратів ветеринарного призначення: дис. … докт. с.-г. наук: 03.00.20. Kиїв, 2005. 338 с.

Прополіс (бджолиний клей). Технічні умови. ДСТУ 4662:2006. Київ: Держспоживстандарт, 2007. 14 с.

Прохода И.А., Свиридов Д.В., Нетрадиционные апипродукты с иммунмодулирующими свойствами. Евразийский Союз Ученых (ЕСУ). 2020. № 5(74). С.19-22. https://www.doi.org/10.31618/ESU.2413-9335.2020.4.74.750

Рark HG, Kim BY, Park MJ, Deng Y, Choi YS, Lee KS, et al. Antibacterial activity of major royal jelly proteins of the honeybee (Apis mellifera) royal jelly. Journal of Asia-Pacific Entomology. 2019. № 22. P.737– 741. doi: 10.1016/j.aspen.2019.06.005.

Смертина Е. С., Федянина Л. Н., Зинатуллина К. Ф., Лях В. А. Эффективность использования адаптогена растительного происхождения при производстве хлебобулочных изделий. Технические науки – от теории к практике. 2013. №17–2. С.71–75. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/effektivnost-ispolzovaniya-adaptogena-rastitelnogo-proishozhdeniya-pri-proizvodstve-hlebobulochnyh-izdeliy (дата обращения: 04.12.2021).

Тихонов А.И., Ярных Т.Г., Зупанец И.А., Тихонова С.А. Теория и практика производства лекарственных препаратов прополиса. Харків: Основа, 1998. 384 с.

Федорова Д.В., Кравченко М.Ф., Карпенко П.О., Марцин Т.О., Антонюк І.Ю., Медведєва А.О., Демічковська М.П. Теоретичні і практичні аспекти оздоровчого та детоксикаційного харчування населення мегаполісів. Фундаментальные и прикладные аспекты современных эколого-биологических исследований, Одесса : Куприенко СВ, 2015. С.116–134. https://www.sworld.com.ua/simpoz4/132.pdf ISBN 978-966-2769-61-6

Хасина Э. И. Эхинацея пурпурная как средство коррекции экологически обусловленных патологий. Известия Самарского научного центра РАН. 2014. № 5 (2). С. 1030–1032. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/ehinatseya-purpurnaya-kak-sredstvo-korrektsii-ekologicheski-obuslovlennyh-patologiy (дата обращения: 04.12.2021).

Хомутов А.Е., Гиноян Р.В., Лушникова О.В., Пурсанов К.А. Апитерапия: Монография. Нижний Новгород : Изд-во ННГУ. 2014. 442 с.

Ali A.M., Kunugi H. Apitherapy for Age-Related Skeletal Muscle Dysfunction (Sarcopenia): A Review on the Effects of Royal Jelly, Propolis, and Bee Pollen. Foods. 2020;9(10):1362. Published 2020 Sep 25. doi:10.3390/foods9101362.

Gupta RK, Stangaciu S. Apitherapy: holistic healing through the honeybee and bee products in countries with poor healthcare system. In: Gupta A, editor. Beekeeping for Poverty Alleviation and Livelihood Security. Springer Netherlands Press (2014). p. 413–446. doi: 10.1007/978-94-017-9199-1_15.

Kageyama M., Li K., Sun S., Xing G., Gao R., Lei Z., Zhang Z. Anti-tumor and anti-metastasis activities of honey bee larvae powder by suppressing the expression of EZH2. Biomed Pharmacother. 2018 Sep;105:690-696. doi: 10.1016/j.biopha.2018.06.034. Epub 2018 Jun 12. PMID: 29906747.

Kocot J, Kielczykowska M, Luchowska-Kocot D, Kurzepa J, Musik I. Antioxidant potential of propolis, bee pollen, and royal jelly: possible medical application. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2018. Article ID 7074209. https://doi.org/10.1155/2018/7074209.

Li K., Sun S., Kageyama M., Xiao L., Xing G., Gao R., You F., Fu X., Zhang Z. Evaluation of the Immunomodulatory and Anti-Inflammatory Activities of Honey Bee Larva Powder.Journal of Medicinal Food. 2020. Jul;.23.(7). P.772-782. doi: 10.1089/jmf.2019.4554. Epub 2020 May 26. PMID: 32456573.

Pasupuleti V.R., Sammugam L., Ramesh N., Gan S.H. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017. Article ID. doi:10.1155/2017/1259510.

Zheng Y. Electrochemical determination of antioxidant activity of different bee products. International Journal of Electrochemical Science. 2019. № 14. P.3663–3672. doi: 10.20964/2019.04.09.

Опубліковано

2022-02-03

Як цитувати

ДАВИДОВА, Г. І., ГОЦЬКА, С. М., ПОСТОЄНКО, В. . О., АКИМЕНКО, . Л. І., & ЛАЗАРЄВА, Л. М. (2022). КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ СТВОРЕННЯ АПІФІТОКОМПОЗИЦІЙ. НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЖУРНАЛ "БДЖІЛЬНИЦТВО УКРАЇНИ", 1(7). https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2021.7.01

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають