УСТАНОВЛЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПРОЦЕСУ РОЗДРІБНЕННЯ ТА УЩІЛЬНЕННЯ ОБНІЖЖЯ РОБОЧИМИ БДЖОЛАМИ ПІД ЧАС ВИГОТОВЛЕННЯ ПЕРГИ

Автор(и)

  • Олександр Антонович МІЩЕНКО ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна.
  • ЛИТВИНЕНКО Олеся Миколаївна, канд. біол. наук ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна.
  • КРИВОРУЧКО Дмитро Іванович, канд. вет. наук, доцент Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, Україна
  • Крістін Даушівна АФАРА ГО «Українське товариство охорони птахів», м. Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2021.7.04

Ключові слова:

бджолина сім’я, українська степова порода бджіл, бджолине обніжжя, перга, щелепи бджіл, вік бджоли, стільник, бджолиний розплід, комірки.

Анотація

Установлено особливості поведінки медоносних бджіл під час перероблення обніжжя на пергу.
Дослідження проводилися на бджолиних сім’ях української степової породи, які відповідали вимогам
стандарту. Установлено, що споживають бджоли обніжжя в основному до п’ятнадцятиденного
віку, а перероблюють його для зберігання переважно у шістнадцяти - двадцяти п’ятиденному віці.
Робочою частиною, яка бере участь в ущільненні обніжжя, є верхні щелепи, верхня губа й частина
кліпеуса. В середньому тривалість споживання та ущільнення обніжжя, майже однакова. Для
відкладання бджолами обніжжя на стільнику необхідні: наявність різновікових бджіл на стільнику;
відповідна щільність бджіл на одиниці площі; наявність різновікового розплоду та кормових запасів на
стільнику або поряд з ним на сусідньому стільнику.
Ключові слова: бджолина сім’я, українська степова порода бджіл, бджолине обніжжя, перга,
щелепи бджіл, вік бджоли, стільник, бджолиний розплід, комірки.

Посилання

Бородачев А. В. и др. Методы проведения научно-исследовательских работ в пчеловодстве. Рыбное : НИИП, 2006. С. 4–11.

Разанов С. Ф., Недашківський В. М., Мельник В. О. Ефективність білкової підгодівлі бджолиних сімей за нарощування їх сили до запилення озимого ріпаку. 2020. № 1. С. 105–110. Doi: 10.33245/2310-9270-2020-157-1-105-110.

Corby-Harris V., Snyder L., Meador C., Ayotte T. Honey bee (Apis mellifera) nurses do not consume pollens based on their nutritional quality. PLoS One. 2018. V. 13(1): e0191050. Doi: 10.1371/journal.pone.0191050.

Di Pasquale G., Alaux C., Le Conte Y., Odoux J.-F., Pioz M., Vaissiеre B. E. et al. Variations in the Availability of Pollen Resources Affect Honey Bee Health. PLoS One. 2016. 11(9): e0162818. Doi: 10.1371/journal.pone.0162818.

Haydak M. H. Honey bee nutrition. Annual Review of Entomology. 1970. V. 15(1). Р. 143–156. Doi: 10.1146/annurev.en.15.010170.001043.

Nicolson S. W. Bee food: The chemistry and nutritional value of nectar, pollen and mixtures of the two: Review article. African Zoology. 2011. 46(2). Р. 197–204. Doi: 10.3377/004.046.0201.

Paiva J. P. L. M., Esposito E., de Morais Honorato De Souza G. I. et al. Effects of ensiling on the quality of protein supplements for honey bees Apis mellifera. Apidologie. 2019. V. 50. № 4. Р. 414–424. Doi: 10.1007/s13592-019-00661-4.

Radev Z. Variety in protein content of pollen from 50 plants from Bulgaria. Bee World. 2018. 95(3). Р. 81–83. Doi: 10.1080/0005772X.2018.1486276.

Urcan A., Mаrghitaș L. A., Dezmirean D. S., Bobiș O., Bonta V., Mureșan C. I., Mаrgаoan R. Chemical composition and biological activities of beebread – Review. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Animal Science and Biotechnologies. 2017. 74(1). Р. 6–14. Doi: 10.15835/buasvmcn-asb:12646.

Weidenmuller A., Tautz J. In‐Hive Behavior of Pollen Foragers (Apis mellifera) in Honey Bee Colonies Under Conditions of High and Low Pollen Need. Ethology. 2002. 108(3). Р. 205–221. Doi: 10.1046/j.1439-0310.2002.00759.x.

Опубліковано

2022-02-03

Як цитувати

МІЩЕНКО, О. А., ЛИТВИНЕНКО, О. М., КРИВОРУЧКО, Д. І., & АФАРА, К. Д. (2022). УСТАНОВЛЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПРОЦЕСУ РОЗДРІБНЕННЯ ТА УЩІЛЬНЕННЯ ОБНІЖЖЯ РОБОЧИМИ БДЖОЛАМИ ПІД ЧАС ВИГОТОВЛЕННЯ ПЕРГИ. НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЖУРНАЛ "БДЖІЛЬНИЦТВО УКРАЇНИ", 1(7). https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2021.7.04

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають