ВПЛИВ ПІДГОДІВЛІ БДЖІЛ СОЄВИМ ПЕПТОНОМ НА ЇХНЮ ПРОДУКТИВНІСТЬ

Автор(и)

  • НЕДАШКІВСЬКИЙ Володимир Михайлович. д-р с.-г. наук, доцент Білоцерківський національний аграрний університет , м.Біла Церква, Україна.
  • НЕДАШКІВСЬКА Наталя Володимирівна, канд. с.-г. наук, асистент Білоцерківський національний аграрний університет, м.Біла Церква, Україна.

DOI:

https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2021.7.05

Ключові слова:

підгодівля бджолиних сімей, виробництво меду, воскова продуктивність, соєвий пептон.

Анотація

Проведеними дослідженями доведено, що підгодівля бджолиних сімей соєвим пептоном у період підтримуючого медозбору позитивно позначається на виробництві меду й воску. Установлено, що товарного меду більше отримано від сімей, яких підгодовували на початку продуктивного сезону соєвим пептоном, ніж у контрольній, дослідних групах, відповідно, на 29,9 %, 21,5 та 7,1 %. Водночас спостерігалося підвищення валового виробництва воску на 31,6 % порівняно з контролем.
Ключові слова: підгодівля бджолиних сімей, виробництво меду, воскова продуктивність, соєвий пептон.

Посилання

Adamchuk L., Sukhenko V., Akulonok O., Bilotserkivets T. et al .Methods for determining the botanical origin of honey. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2020. T. 14. P. 483–493.

Al-Ghamdi A. Adgaba N., GetachewA. New approach for determination of optimum honeybee coloniys carrying capacity based on productivity and nectar secretion potential of bee forage species. Saudi J. Biol Sci. 2016, Jan; 23 (1) : 92 – 100. doi : 10.1016 / j. sjbs.2014.09.020. Epub 2014 Oct 20.

Eremia N, Zagareanu A., Chiriac A. Use of feed additives for bee families growth stimulation during spring time. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 2016. № 22. P. 15–18.

Meo S. A., Al-Asiri S. A., Mahesar A. L. Role of honey in modern medicine. Saudi journal of biological sciences. 2017. V. 24. № 5. P. 975 – 978.

Кривий М.М., Жуковець О.І., Діхтяр О.О. Оцінка медоносних ресурсів лісових екосистем на основі їх типології. Аграрна наука. Годівля тварин та харчові технології кормів. 2018.Випуск 2(101). С. 34–43.

Лазарєва Л., Постоєнко В., Штангрет Л. Пилковий аналіз меду з різних регіонів України. Тваринництво України. 2017. № 3-4. С. 20–23.

Поліщук В.П. Бджільництво: Підручник. Київ.: Вища шк., 2001. 287 с.

Федорук Р.С., Романів Л.І. Репродуктивна здатність бджолиних маток за умов підгодівлі бджіл борошном з бобів сої нативного та трансгенного сортів. Біологія тварин. 2013. Т. 15 № 3. С. 140–149.

Фурсов В. М. Медоносні бджоли – важливі запилювачі агрокультур. Сучасні аграрні технології : інформаційно-аналітичне видання. 2012. № 10. С. 40-45.

Хамід К., Пушкар Т., Гурко Є. Сучасні проблеми якості та безпечності меду бджолиного. Agrarian bulletin of the black sea littoral. Scientific journal. Issue 96. 2019. С. 71–78.

Опубліковано

2022-02-03

Як цитувати

НЕДАШКІВСЬКИЙ, В. М., & НЕДАШКІВСЬКА, Н. В. (2022). ВПЛИВ ПІДГОДІВЛІ БДЖІЛ СОЄВИМ ПЕПТОНОМ НА ЇХНЮ ПРОДУКТИВНІСТЬ. НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЖУРНАЛ "БДЖІЛЬНИЦТВО УКРАЇНИ", 1(7). https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2021.7.05