ВИДІЛЕННЯ, ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОБІОТИЧНИХ КУЛЬТУР З МЕДУ БДЖОЛИНОГО
DOI:
https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2021.6.01Анотація
Досліджено видовий склад асоціації пробіотичних культур у свіжовідкачаному меді бджолиному. Наведено дані з диференціації виділених культур з меду бджолиного за культурально-морфологічними та біохімічними властивостями. Культивуванням на диференційних середовищах ідентифіковано пробіотичні культури. Так, на середовищі MRS (твердому та рідкому) накопичено культури Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, на середовищі триптон соєвий бульйон – Enterococcus fаecium в межах 1 млрд клітин в 1 см³. Запропоновано методику культивування суміші культур, нашарованих на паперові диски, яка дала змогу визначити антагоністичні властивості виділених культур Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium, Bifidobacterium bifidum по відношенню до Str. pluton, Bac. subtilis, E. сoli.