ВИДІЛЕННЯ, ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОБІОТИЧНИХ КУЛЬТУР З МЕДУ БДЖОЛИНОГО

Автор(и)

  • ГОРДІЄНКО Ольга Іванівна, канд. с.-г. наук Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів, м. Київ, Україна
  • ПОСТОЄНКО Ганна Володимирівна, аспірант ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна. Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, Україна
  • ПОСТОЄНКО Володимир Олексійович, д-р с.-г. наук ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна. Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, Україна
  • НАПНЕНКО Олександр Олександрович, канд. вет. наук, старш. наук. співроб. Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів, м. Київ, Україна
  • АРТЕМЕНКО В. Ю Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів, м. Київ, Україна
  • ТИНДИК Володимир Сергійович Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів, м. Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2021.6.01

Анотація

Досліджено видовий склад асоціації пробіотичних культур у свіжовідкачаному меді бджолиному. Наведено дані з диференціації виділених культур з меду бджолиного за культурально-морфологічними та біохімічними властивостями. Культивуванням на диференційних середовищах ідентифіковано пробіотичні культури. Так, на середовищі MRS (твердому та рідкому) накопичено культури Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, на середовищі триптон соєвий бульйон Enterococcus fаecium в межах 1 млрд клітин в 1 см³. Запропоновано методику культивування суміші культур, нашарованих на паперові диски, яка дала змогу визначити антагоністичні властивості виділених культур Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium, Bifidobacterium bifidum по відношенню до Str. pluton, Bac. subtilis, E. сoli.

Опубліковано

2022-02-03

Як цитувати

ГОРДІЄНКО, О. . І., ПОСТОЄНКО, Г. В., ПОСТОЄНКО, В. . О., НАПНЕНКО, О. О., АРТЕМЕНКО, В. Ю., & ТИНДИК , В. . С. (2022). ВИДІЛЕННЯ, ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОБІОТИЧНИХ КУЛЬТУР З МЕДУ БДЖОЛИНОГО. НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЖУРНАЛ "БДЖІЛЬНИЦТВО УКРАЇНИ", 1(6). https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2021.6.01

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають