ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МАТОЧНОГО МОЛОЧКА З РІЗНИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ ЗА ВМІСТОМ ДЕЦЕНОВИХ КИСЛОТ

Автор(и)

  • Людмила ЛАЗАРЄВА ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна
  • Андрій КАПУСТЯН ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна
  • Володимир ПОСТОЄНКО ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна
  • Ольга КОВАЛЬ ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», м. Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2020.5.03

Ключові слова:

маточне молочко, деценові кислоти, критерії якості.

Анотація

Подано результати досліджень деяких показників маточного молочка на відповідність до національних стандартів. Проаналізовано понад 40 зразків маточного молочка, відібраного в різних регіонах України. Установлено, що за показниками якості, зокрема за вмістом деценових кислот, вони відповідають вимогам ДСТУ 4666:2006 «Молочко маточне бджолине. Технічні умови».

            Показано, що середнє значення показників вмісту деценових кислот коливається в межах від 3,8+0,6  до 4,95%, рН – від 3,94+0,7 до 4,01+0,8. Доведено, що найвищий показник вмісту деценових кислот спостерігався у зразках із Центрального регіону (середнє значення становило 4,95+0,7), а  найнижчий (3,8+0,6%) – з Північного регіону.

Посилання

Брандорф А. З., Ивойлова М. М. Влияние экологических факторов на критерии качества маточного молочка Apis mellifera L. Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2018. № 1. С. 19–26.

Брандорф А. З., Ивойлова М. М. Морфогенетические маркеры медоносных пчел, продуцирующих маточное молочко с высоким содержанием 10-ОДК. Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2019. № 20 (3). С. 283–289.

Брандорф А. З., Ивойлова М. М., Новикова Л. В., Устюжанин И. А. Морфогенетические закономерности при репродукции маток и получении маточного молочка. Пчеловодство. 2018. № 5. С. 12–15.

Брандорф А. З., Ивойлова М. М., Янбо Х., Хинган Л. Качество маточного молочка у пчел разного происхождения. Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2014. № 2 (39).

С. 58–62.

Ишмуратова Н. М., Яковлева М. П., Ишмуратов Г. Ю. Матка – лекарь в пчелином гнезде. Пчеловодство. 2016. № 10. С. 32–35.

Крылов В. Н., Сокольский С. С. Белки, аминокислоты и углеводы маточного молочка. Пчеловодство. 2017. № 2. С. 53–54.

Мазур Т. Константні методи математичної обробки кількісних показників. Ветеринарна медицина України. 1997. № 9. С. 35–37.

Молочко маточне бджолине. Технічні умови. ДСТУ 4666:2006. Київ : Держспоживстандарт України, 2006. 29 с.

Buttstedt A., Ihling C.H., Pietzsch M., Moritz R.F. (September 2016). «Royalactin is not a royal making of a queen». Nature. 537 (7621): E10–2. Bibcode: 2016

Flanjak I., Jakovljević M., Kenjerić D., Stokanović M. C., Primorac L., Rajs B. B. Determination of (2E)- 10-hydroxydec-2-enoic acid in Croatian royal jelly by high-performance liquid chromatography. Croat. J. Food Sci. Technol. 2017;9 (2):152–157.

Heppell J. T., Boon W. C., Al-Rawi J. M. A. Synthesis of (E)-10-hydroxy-2-decenoic acid ethyl ester via a one-pot tandem oxidation-Wittig process. Organic Communications. 2018. Vol. 11, № 3.

Jayakumaran R. A., Ramanathana K. G., Nair A. J., Sugunan V. S. Review on Royal Jelly proteins and peptides. Journal of functional foods. 2018. Vol. 44, pp. 255–264.

Kanelis D., Tananaki C., Liolios V., Dimou M., Goras G., Rodopoulou M. A., Karazafiris E., Thrasyvoulou A. A suggestion for royal jelly specifications. Arh Hig Rada Toksikol. 2015;(66):275–284.

Mureşan С. I., Mãrghitaş L. A., Dezmirean D. S., Bobiş O., Bonta V., Zacharias I., Mãrgãoan R., Paşca C. Quality Parameters for commercialized Royal Jelly. Bulletin UASVM Animal Science and Biotechnologies. 2016; 73(1):37–44.

Pirk C. W. W. Honeybee Evolution: Royal Jelly Proteins Help Queen Larvae to Stay on Top. Current Biology. 2018. Vol. 28, № 8. pp. 350–351.

Schmidt E. M., Silva Cunha I. B., Eberlin M. N., Frankland A. C. Saway Characterization of Royal Jelly by electrospray ionization mass spectrometry fingerprinting. Mass spectrometry and Purification techniques. 2015;1(1).

Tian W., Li M., Guo H., Peng W., Xue X., Hu Y., Chen Z. Architecture of the native major royal jelly protein 1 oligomer. Nature communications. 2018. Vol. 9, № 1. Р. 3373.

Wen-ting Wei, Huo-qing Zheng, Fu-liang Hu. Geographical influences on 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid content in royal jelly in China. Abstract – XXXXIII International Apicultural Congress. Kyiv. 2013. p. 296.

Ying Wang, Lanting Ma, Weixing Zhang, Xu-pei Cui, Hongfang Wang, Baohua Xu Comparison of the nutrient compocition of royal jelly and worker jelly of honey bees (Apis mellifera). Apodologie. 2016;47(1):48–56.

Опубліковано

2022-02-03

Як цитувати

ЛАЗАРЄВА, Л., КАПУСТЯН, А., ПОСТОЄНКО, В., & КОВАЛЬ, О. (2022). ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МАТОЧНОГО МОЛОЧКА З РІЗНИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ ЗА ВМІСТОМ ДЕЦЕНОВИХ КИСЛОТ. НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЖУРНАЛ "БДЖІЛЬНИЦТВО УКРАЇНИ", 1(5). https://doi.org/10.46913/beekeepingjournal.2020.5.03

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають